Atgal

Dantų implantacija

Danties implantas – tai specialaus metalo varžtelis įsriegtas į žandikaulį, kuris atstoja prarasto danties šaknį ir leidžia atlikti protezavimą, nepažeidžiant šalia esančių dantų. Tokiu būdu pilnai atstatoma estetinė ir kramtymo funkcija, atkuriant pavienius prarastus dantis arba net visą bedantį žandikaulį.

Implantuoti galima keliais būdais:

  • ištraukus dantį ar jo šaknį, tos pačios procedūros metu įsriegiant implantą;
  • pašalinto danties vietoje sriegiant implantą, kai žaizda jau yra sugijusi.

Dantų implantų privalumai, palyginus su kitais dantų protezais:

  • nereikia šlifuoti greta esančių dantų;
  • neapkraunami šalia esantys dantys;
  • galima atkurti sukandimą ir kramtymo funkciją be išimamų protezų, kai prarasta daugiau dantų;
  • padeda išlaikyti fiksuotą išimamą protezą burnoje, kai prarasti visi dantys ir ištirpęs žandikaulio kaulas.

Procedūros eiga:

  • atvykus gydytojo konsultacijai, padaroma rentgeno nuotrauka, įvertinama kaulo būklė, paciento lūkesčiai ir sudaromas gydymo planas;
  • kito vizito metu, atlikus vietinę nejautrą, sriegiamas implantas (procedūra trunka maždaug pusvalandį, įskaitant pasiruošimą);
  • po 7–10 dienų skiriamas vizitas, kurio metu gydytojas apžiūri implanto vietą, išima siūlus;
  • praėjus 3–6 mėnesiams, galimas protezavimas.

Ką svarbu žinoti po implantacijos?

  • Po procedūros reikia sukąsti sterilią medžiagą ir palaikyti iki 30 minučių.
  • Operuotą vietą rekomenduojama šaldyti iš išorės parą laiko (15 min. šaldome ir darome 15 min. pertrauką).
  • Jeigu vargina skausmas, patariama išgerti nuskausminamųjų (Ibuprofen, Dolmen, Nimesil).
  • Gali atsirasti mažesnis ar didesnis patinimas/mėlynė.
  • Pirmą parą po implantacijos patariama nevalgyti karšto maisto, neskalauti burnos ertmės, vengti fizinio krūvio.
  • Prižiūrint dantis, reikėtų naudoti specialų priešuždegiminį skalavimo skystį (tačiau intensyviai neskalauti) ir dantų šepetėlį valant aplink.

Odontologijos klinikoje „Arinija“ naudojami šveicariški Straumann arba Straumann Group implantai, su kuriais, kaip rodo atlikti tyrimai, net sudėtingais atvejais pavyksta pasiekti didesnį nei 99 proc. prigijimą. 

D.U.K.

Procedūra neskausminga, kadangi ji atliekama taikant vietinę nejautrą.

Keletą dienų po procedūros dantenos gali būti jautrios ir šiek tiek labiau patinusios, todėl skiriami skausmą malšinantys vaistai. Jau kitą dieną pacientas gali užsiimti įprastine veikla.

Implantuoti galima, kai yra pilnai susiformavęs žandikaulis: paprastai nuo 18 metų. Vyriausias amžius, kada galima implantuoti – neįvardijamas.

Implantuoti rekomenduojama norint atstatyti kramtymo arba estetinę funkciją, kai pacientas netekęs vieno ar daugiau dantų.

Taip, tam tikrais atvejais galima. Jeigu tik įmanoma, mūsų klinikos gydytojai tai visada rekomenduoja pacientams.

Šveicariški Straumann grupės dantų implantai pasižymi aukštais prigijimo rodikliais, nes yra gaminami iš titano cirkonio lydinio, kurį žmogaus organizmas gerai toleruoja. Išskirtiniais atvejais implantai gali neprigyti dėl netinkamos burnos higienos, uždegimo, rūkymo arba infekcinių susirgimų.

Priežiūra tokia pati kaip ir Jūsų natūralių dantų: valymas šepetėliu, dantų pasta, tarpdančių siūlu/šepetėliu. Taip pat profilaktiškai kas 6 mėn. rekomenduojama apsilankyti profesionaliai burnos higienai.

Klinikoje „Arinija“ implantus sriegia veido žandikaulių chirurgas Marijus Leketas, kuris yra baigęs odontologijos, burnos chirurgijos studijas ir apsigynęs daktaro disertaciją, taip pat baigęs gydomąjį fakultetą Kauno medicinos universitete. Chirurgas yra dalyvavęs biomedicininiuose tyrimuose, o savo žinias nuolat gilina tarptautinėse konferencijose, specializuojasi žandikaulio sąnario gydyme.

Implantus taip pat sriegia gydytojas odontologas Arnas Juodikis, kuris yra baigęs bendrąsias odontologijos studijas, implantavimo teorinius ir praktinius kursus. Specialistas savo žinias nuolat gilina dalyvaudamas Lietuvos ir užsienio lektorių paskaitose bei kasdieniame darbe.

Gydytojai atliekantys šią procedūrą: