Atgal

Profesionali burnos higiena

Sveika burnos ertmė užtikrina ne tik gyvenimo kokybę, bet ir apsaugo nuo kai kurių ligų, palaiko gerą sveikatą. Todėl kiekvienas žmogus turi skirti pakankamą dėmesį burnos higienai, subalansuotai mitybai, laiku gydyti dantų susirgimus.

Pacientų burnoje esama sunkiau prieinamų vietų, kuriose esantis apnašas po tam tikro laiko sukietėja. Tose ertmėse plika akimi galima pastebėti didesnį ar mažesnį dantenų paraudimą ir paburkimą, tad valant dantis pasireiškia kraujavimas. Sukietėjusio apnašo pačiam pacientui nuvalyti nepavyks, todėl reikia atlikti profesionalią burnos higieną bent 1–2 kartus per metus, pagal gydančio gydytojo rekomendacijas.

Profesionali burnos higiena atliekama specialiais instrumentais rankiniu būdu arba ultragarsiniu skaleriu. Dažniausiai taikomas mišrus konkrementų nuėmimo būdas. Pirmiausiai pašalinamas viršdanteninis apnašas.

Burnos higienistas pašalina susikaupusias apnašas, o dantų paviršius ir tarpudančius nupučia specialia soda, naudoja poliravimo pastą. Tokiu būdu pašalinamas ne tik kietas apnašas, bet ir atsiradęs pigmentas bei mikroorganizmai. Procedūra trunka ~1 val.

Kaip atliekama procedūra?

  • Skaleriu pašalinami viršdanteniniai ir podanteniniai konkrementai.
  • Rankiniais instrumentais nuvalomi konkrementų likučiai sunkiau prieinamose vietose.
  • Vandens, sodos ir suspausto oro srove naudojant specialią įrangą nuvalomi dantų ir tarpdančių paviršiai, kuriuose yra likę pigmento.
  • Dantys nupoliruojami minkštu šepetėliu ir švelnia poliravimo pasta, todėl paviršiai tampa lygūs ir švelnūs.

Po procedūros:

  • pašviesėja dantys;
  • paburkimas, paraudimas, kraujavimas išnyksta palaipsniui;
  • išnyksta nemalonus burnos kvapas;
  • praeina uždegimas.

Klinikoje „Arinija“ burnos higieną atlieka profesionalios burnos higienistės, kurios dirba su optika tam, kad kokybiškiau pašalintų dantų apnašas.

D.U.K.

Profesionali burnos higiena dažniausiai nesukelia skausmo, bet jeigu paciento dantų kakleliai apnuoginti ar sergama burnos gleivinės ligomis – taikomas nuskausminimas.

Priklausomai nuo asmeninės paciento burnos higienos, apnašų kaupimosi ar gyvenimo būdo (pavyzdžiui, rūkymo) ar įvairių ligų, gydytojas nustato, kaip dažnai turėtų būti atliekama procedūra – tai labai individualu.

Taip, padeda, nes laiku galima pastebėti atsiradusius pakitimus ir užkirsti kelią ligos eigai. Be to, tai yra puiki prevencija siekiant išvengti ne tik burnos gleivinės, bet ir širdies/kraujagyslių ligų.

Gydytojai atliekantys šią procedūrą: